söndag 28 februari 2016

Min fina calico

Med tåren i ögat inser jag att det snart inte finns mer att göra för henne, min lilla prinsessa. :( 
Efter sista kullen har hon varit konstant svullen om buken och har fått pop-eye, det har inte bättrats någonting - trots olika kurer och saltbad. 
Efter evigt sökande och stor frustration, läste jag att det kan bero på hennes njurar! Hon har inga andra symtom, hon äter och skiter som hon ska. Men ser ut som en ballong med minihuvud och fenor. :( Inga resta fjäll, och ingen annan fisk är sjuk. Dom får varierad kost och det råder ingen gasmättnad i akvariet. 
Det känns för jävla tråkigt när sånt här sker, hon är min lilla favorit och lite speciell av sig! 
Jag är ju sån djurvän, att jag har så svårt för att bara ge upp också. Så jag ger henne nu en sista chans med det enda jag inte provat: octozin tabletter. 
Fungerar inte det här, så får jag lov att ta bort henne. Jag vill inte att hon ska lida och plågas. :( 


torsdag 25 februari 2016

Kvällsnöje

Kom hem efter kvällsjobb, slog på burken - men inget jag fastnade för. Kikade lite på mina insekter och kom på min idé om att flytta om. Tanken kläckt, saken gjord. 
Rensade ur mitt lilla terrarie, flyttade in dubia kolonin, städade ur stora lådan och småttingarna fick ta över den istället. 
Mycket mycket nöjdare nu! Hoppas dom också är det ;) 

Gjorde iordning ny mat åt alla insekter och städade ur gammalt. Och nu får jag äntligen lägga mig! Ögonen går i kors känner jag.

Fredag är städdag, det innebär: huset, alla terrarium och mina akvarium. Då har man helgen fri sen! Hur skönt som helst! 


Mjölmask - DEL2

Nu har det gått två dygn och det har gett mig 3 baggar, 2 döda puppor, 1 ny puppa. 

Igår gjorde jag iordning två plastlådor med jordblandning (reptibark och Aqua soil) och fukt, som jag la mjölmaskar i. Får se om dom gillar det bättre, intressant att få se skillnaden. :) Dom har den blandningen i den butt jag har dom i, i vanliga fall, och ger massa puppor hela tiden.
Dom andra lådorna med havregryn står fortfarande, och jag väntar med spänning! I petboxen för baggarna hade jag också i lite bark på botten, sen massa gömställen av äggkartonger. 

Jag hittade en stackars övergiven zophobas igår, och slängde iordning en låda till honom också. 

Mina syrsor trivs och växer i sitt akvarium, knappt nå dödsfall eller kannibalism. 

I Dubia kolonin tycker jag att det går alldeles för segt, så jag funderar på att flytta över dom till mitt lilla terrarium som bara står. Den har lyse och värmematta, och dom får mer naturligt habitat. 
Småttingarna på tillväxt får stanna i sin låda, men flytta och stå ovanpå ljusramp för värme. Det är bara att prova sig fram. :) 

tisdag 23 februari 2016

Love is in the air

Senaste dagarna här har verkligen Bubben varit på G, till och med idag när jag tog ut dom för matning! Haha
Han kämpar och kämpar med Bibbi, men hon verkar lite svårflörtad. Hon hade fullt upp med att äta, och var inte särskilt intresserad utav andra aktiviteter. (Lite roligt att djur helt plötsligt kan få för sig att ha mys bara så där framför en, som ingenting. Haha) Jag har hittills inte sett en fullbordad parning, men det kan såklart ha skett när jag inte har sett. 
Känns super spännande! Jag hoppas hon vill lägga lite befruktade ägg åt mig sen, så jag kan få små drakar. :) 

Håller på och ser över äggkläckare, har ännu inte bestämt mig för om jag ska köpa - eller göra egen. Men lär nog bestämma mig relativt snart, som det verkar. ;) 



Så svart och fint skägg, och hon bjuder ändå inte till. ;) 

Jag tar ut dom vid matning, när jag ska ge syrsor. Jag tycker det är enklare, och jag riskerar inte att någon blir kvar i terrariet. Huset är väl uppvärmt och idag hade vi turen att solen sken in på golvet och värmde, det gillade dom. 
Allt annat får dom i sitt terrarium. Numera är dom hemmastadda och rusar fram när dom ser att jag kommer med något i handen (tallrik eller petbox), hur söta som helst! :) 
Är jag sen med mat (enligt deras tycke) så sitter dom och surar vid skjutdörren, stirrandes med mörkt skägg. Haha 
(Framförallt Bubben som är enormt förtjust i att äta). 

Det är helt klart dom roligaste ödlorna här hemma, och börjar nog bli en favorit (sorry, mina grandis! Ni är speciella ni också) 

Men det är en ödla jag lätt skulle kunna ha fler utav i framtiden. :) 

Odla mjölmask, START



Som jag tidigare skrev, så tänker jag börja odla allt själv - det blir en sjujäkla kostnad om man ska beställa hela tiden till 7 ödlor, och skäggagamerna äter som hästar. ;) Så man vinner helt enkelt på att odla själv, och det är ju faktiskt lite intressant det också - tycker jag i alla fall. Lite roligt eftersom jag haft sådan fobi för insekter, larver och maskar! Att ha ödlor och tvingas hantera insekter, är verkligen bra terapi och numera fascineras jag. 
Att starta odling, kan gå lite trögt i början innan det kommit igång riktigt och rullar på - det kan hända att man måste beställa/köpa emellanåt för att odlingen ska få fart, så gör jag just nu med mina B.dubia. 

Att hitta odlingsråd var inte direkt svårt, men det finns många! Jag valde en som passar mig och som jag har möjlighet till här hemma, dessutom behövde jag inte köpa något. 

Jag har sparat dom här små plastlådorna jag fått hem insekter i, dom är perfekta och har redan färdiga små hål. Så hällde jag i havregryn och lite gott från min müsli, det funkar som substrat och foder. 
Sen tog jag fram min burk med maskarna i, där hittade jag totalt 18st så kallade puppor. Jag vet inte vad dom egentligen heter, men på engelska säger man "pupa". Dom fick egen låda, så skrev jag datum och antal - då ser jag hur lång tid det tar och hur många som klarat sig totalt. (Nu ikväll redan såg jag en bagge!)
Jag gjorde sen två till med samma blandning, och la 15 maskar i vardera. 
Dom ska förhoppningsvis bli puppor och då har jag en start med 48 baggar. 

Puppor och Baggar flyttar man från lådorna vart eftersom, nykläckta får egen låda och får som vuxna flyttas till min petbox som jag har gjort iordning med äggkartonger. 

Jag testar med liten skala, för att se hur det går. Jag ska även odla zophobas, men hade slut på det hemma och väntar leverans i morgon eller på torsdag. Så jag får ta några då och göra iordning. 





måndag 22 februari 2016

Nöjd akvarist!

All medicinering klar, vattenbyte gjort och endast två fiskar simmade vidare till fiskriket! Helt 100% nöjd är jag inte, det hade jag varit om medicineringen fungerade från början och alla överlevde. Men jag är i alla fall 80% nöjd, kan man nog säga. 

Vattnet är klart och fint, ingen illaluktande doft som jag tyckte att det blev med Medimor! :/ Det luktade vedervärdigt! Inte som när en fisk har dött, men nära. Vet inte om det enbart är jag som upplevt det här?
Fiskarna simmar åter igen med fenorna uppåt, då är det gött! :) Då är man nöjd!

Idag skulle jag skifta lampor tänkte jag, mellan två terrarium - ett problem bara, har man en elektriker till karl, så är risken stor att det är special med sladdarna. Och det var det såklart! Bara att vänta till i morgon då, så han får fixa det där. 

Tydligen har jag börjat odla syrsor också! 
När jag köpte leopardgeckon, så fick jag med ett gammal akvarium. Tänkte att det kunde ju vara behändigt kanske, tömde ur boxen jag hade och det var bra många fler syrsor än jag trodde där i! Haha
Så ja, jag ger det ett försök då så får vi se. Varför inte, tänker ändå börja odla allt möjligt själv så det finns hemma och man slipper jagandet efter käk åt ödlorna. 
Jag har lyckats få några baggar från mjölmask och zophobas också, men allt tar ju sån tid innan det är riktigt "självgående".  Tålamod, tålamod!



söndag 21 februari 2016

Lille Wallie

Familjen har fått ytterligare en liten familjemedlem; leopardgeckon Wallie. 
En otroligt fin och pigg kille på 9år. 
Jag hade inte tänkt köpa nå fler ödlor nu, var det sagt och bestämt. Men när jag såg annonsen och vart han fanns, så kunde jag bara inte låta bli. :) 

Ägaren som nu sålde honom berättade att han och hans "flickvän" bara var prydnader hos ägaren före henne, det fanns inget intresse alls. :( Sånt gör mig så arg! Och jag skulle kunna skriva flera sidor om saken, men väljer att just nu låta bli - för att inte hetsa upp mig. 
Tråkigt nog avled hans kära, och han blev ensam kvar. När han blivit hemmastadd ordentligt, så får vi se om han får en ny partner. Det är såklart inget måste, då dom kan leva ensamma också. 

Han är bara van att äta zophobas, vilket inte är optimal grundföda. Men prydnadsägaren hade inte brytt sig i helt enkelt att lära honom äta annat. 
Så det blir mitt projekt, få honom att upptäcka andra insekter och lära sig äta varierat. Trots att han inte var så van vid hantering och var sprattlig i början, så har tjejen jag köpt honom från verkligen gjort goda framsteg med honom. Det var inga problem att ta upp honom och han höll sig lugn, han strosade nyfiket omkring i sitt terrarie när vi kommit hem och gjort iordning. Det är ett gott tecken. 

Jag hoppas lillen ska trivas här hos oss! 


onsdag 17 februari 2016

Mina små tuxedosar!


För varje dag ser man hur en tuxedo växer fram, jag hoppas och tror att dom här kommer bli riktigt riktigt fina! 
Dom börjar få helt fantastiska färger, och ingen är den andra lik. Endast en utav dom blir en calico, kopia av mamman.
Dom andra skiftar i brons/guld, vit/silver - några med röd/orangea fenor, och dom flesta verkar få en tuxedo. Jätte vackra! Det ska bli otroligt spännande och se hur det utvecklas! 

Mina black molly (spenops molly), som jag misstänker att dom är - mamman och pappan följde med yngelkaret när jag skaffade det. Vet jag inte hur jag ska göra med.. Jag vill gärna behålla några, men dom retar gallfeber på mina platy. Min guldmarmor hanne blir helt vansinnig på molly hanen, dom är ofta i luven på varandra. Den lilla svarta är allt en liten terrorist och retsticka. Så det blir inte hållbart i längden att ha dom i samma kar. En fundering var om jag skulle leta rätt på ett akvarium på ca 80-90L, men enbart för mollyns skull känns lite overkill. Speciellt med mina planer på nå större fiskar, som tex Malawi. Och det börjar bli ont om plats med alla mina terrarium.. Jag kommer även att behöva plats för äggkläckare och juveniler.
Så då återstår det ju bara att sälja dom, även om det tar emot. (Mina bebisar ju!) 
Men jag antar att man ibland måste ta svåra beslut, för att ta sig framåt.


Medimor vs Protozin

Medimor hade ingen verkan alls på fiskarna, utan dom blev snarare bara ännu mer prickiga! :( 
Så jag gjorde stort vattenbyte, kanske på 60%, och rengjorde filtret i karet. Kopplade i ytterfiltret igen så eventuella medicinrester skulle försvinna,i med goda bakterier och lät karet vara till kvällen därpå. (Egentligen ska man vänta 48tim, men så som mina fiskar såg ut så ville jag inte chansa) Sen körde jag protozin, och nu efter två dagar är prickarna så gott som borta! :) Inte en enda fisk har gått åt. 

Om jag kommer testa Medimor igen? Nope, icke. 

tisdag 16 februari 2016

Foderdjur

Här på kvällen har jag ägnat mig åt syrsorna och kackerlackorna, det var på tiden att städa åt dom - det är ju inte bara ödlornas terrarier man ska sköta. ;)
Mina foderdjur får fräsch mat varje dag och varierat, ibland dissar dom det nya - och ibland är det riktigt mums! Man lär sig vad som går hem och inte. 
Men något syrsorna älskar, är hundgodis. (Lever) jag brukar ge dom nån bit ibland, det är borta i ett nafs. 
Det är även viktigt att ge foderdjuren bra käk, för att det ska bli bra föda åt ödlorna. Visst känns det lite twisted? Mata maten? Men så är det, och dom ska ju må bra så länge dom lever dom också. 
Att lyckas hålla dom vid liv länge innebär: bra kost, mycket gömställen och rent.


 Mina vuxna Dubia, i min stoora låda. Dom har kommit igång och förökar sig som bara den. :) 

Det går jätte bra med skäggisarna också, dom har börjat slappna av i sin nya miljö och äter som dom ska. Jätte lugna och fina, vi har alla i familjen blivit totalt kära i dom! Och min minsta som alltid varit lite rädd för att hålla någon ödla, har vågat hålla Bibbi. :) Nu är han helt såld och stormförtjust i dom, han är förtjust i alla mina ödlor och är gärna med när jag ger mat eller så. Men det klickade nog lite extra med skäggisarna. ;) 


Visst är dom fantastiskt fina? 
(Jag hoppas faktiskt på ägg där.)


måndag 15 februari 2016

tribolonotus gracilis

RÖDÖGD KROKODILSKINK


Jag börjar inlägget med att säga: 
Det här är ingen nybörjarödla, och ingen ödla om man vill ha en väldigt aktiv och synlig! 

Jag är ingen expert, men läser och lär mig hela tiden och tänkte dela med mig av den info jag vet - och utifrån hur min lilla kille är. 

Som ensam ödla ser man dom knappt, och dom är väldigt skygga,känsliga och tappar svansen lätt. Däremot har jag hört utav dom som håller parvis, att dom blir mer aktiva och synliga. 

Hantering bör endast ske i nödfall. 
Jag tar bara upp min lilla kille emellanåt för att kolla hälsa, hull, klor etc. Jag kollar om han är pigg och på "alerten". Lyft endast under magen och håll ordentligt om du inte vill ha en ödla som skuttar iväg utan förvarning. Jag gör det här endast när barnen sover och miljön är lugn, för att han inte ska bli stressad och jag ska kunna se över honom i lugn och ro. Jag håller honom endast några minuter, och släpper sen ner honom till sitt gömställe. Jag kan lyfta upp honom även dagtid, han ligger lugnt i min hand och håller i mitt finger och barnen kan titta på honom utan problem. Men jag gör det inte särskilt ofta. Jag anser ändå att det är bra träning för honom, socialt och för att han ska vänja sig vid hantering.

Terrariet ska vara väl inrett med växter och gömställen, det ska vara fuktigt med vattendel och olika zoner med temperatur. (Varm och kall del)

Det är en förtjusande vacker liten ödla, och många faller för utseendet. Som jag skrev tidigare, är den inte så lätt att få tag på och kostar mellan 1400kr-2000kr beroende på vem som säljer. Det går kanske att hitta billigare, det vet jag inte. 
På mässor kan man ha turen att finna dom, speciellt i Tyskland där den är väldigt populär. 

FAKTA och SKÖTSELRÅD

Art: Krokodilskink (Tribolonotus gracilis) 

Ursprung: Indonesien och närliggande områden 

Längd: 18-20 cm

Livslängd: 15-20 år 

Det är svårt att könsbestämma dessa ödlor. Ett sätt är att titta på magen, där naveln skulle kunnat sitta. Fjällen på detta område är större hos hanen än hos honan.

Medeltemperatur dagtid 28°C (24+32°C). Natt 22°C.

Krokodilskinken äter bara animalisk förda. Man matar med insekter, såsom syrsor, mjölmask, zophobaslarver och kackerlackor..
Ungar matas varje dag och vuxna djur matas varannan eller var tredje dag.
Friskt vatten ska alltid finnas i terrariet men håller man badvattnet rent så behövs ingen speciell vattenskål för dricksvatten.

Miljön för en Krokodilskink skall likna ett subtropiskt klimat, med vattendel, men även med torrare områden och gott om gömställen.
Som bottenmaterial används Reptibark eller Coco Husk (kokosfibrer) tillsammans med mossa. Denna kombination gör att det är enkelt att hålla miljön fuktig, utan att det blir för blött.

Rinnande vatten och/eller en fogger (dim-maskin) är ett bra sätt att försäkra sig om en tillräkligt hög luftfuktighet i terrariet. Luftfuktigheten ska vara så hög som möjligt, utan att allt blir vått.
Man kan, med fördel, ha riktiga växter i terrariet efterom Krokodilskingen inte äter vegetariskt.
Det är bäst att ha ett ganska långt terrarium, eftersom temperaturskillnader är viktiga, även om dessa djur inte behöver en lika varm solplats, som många andra reptiler.

Den varma sidan bör ha ca 32°C samtidigt som den svala sidan bör ligga ner mot 24°C.
Eftersom dessa ödlor inte tycker om att sola, bör ingen värmelampa användas för att reglera värmen. En liten värmematta är bättre för att uppnå den temperaturskillnad som behövs.
Om man inte håller denna temperaturskillnad finns det stor risk att djurens välbefinnande äventyras. UVB-strålning är ett måste för Krokodilskinken 


söndag 14 februari 2016

Big mama's yngel


Jajjemen! Big mama har fått smått igen! <3 Nu blir det att håva yngel och flytta över till andra karet. :) 

Passade på att fota minstingar vid matningen, ingen enkel match - men några lyckades jag få på bild ändå! 


Bildkvalitén blir verkligen usel när man lägger upp här? Förstår inte varför, måste kolla upp det. 

Jag har två stora dalmatin/svarta från nov-15 som behöver nytt hem snart, men först ska alla medicineras klart innan en flytt får ske. 

Övriga yngel: 
Jan-16
White calico/guldmarmor 
Några blir nog lik sin mamma (calico), och några blir guldmarmor. En del ser faktiskt ut som att dom får tuxedo, spännande! Riktigt fin färg har många utav dom fått.

Feb-16
Dalmatin/svart
Dom blir riktigt mörka dalmatiner, och en del utav dom svarta skimrar i blått på magen. Någon ljus dalmatin har jag sett, hoppas det håller i sig!

lördag 13 februari 2016

Hoppas på yngel i natt

Nu är det nära för min sunset neon platy, hon är jätte stor och vid vattenbytet såg jag tecken på att det är dags. :) 


Inte den bästa bilden, men inte heller den enklaste fisken att ta kort på. ;)

Bibbi & Bubben

Precis ankommit och alldeles yrvakna. 
Ser ut som att jag har gardiner i terrariet, men det har jag inte. 😂 
Vi ska bygga nytt åt dom nu i vår med lite roligare bakgrund och inredning, har tänkt mig ett på 2m - höjden har jag inte riktigt bestämt mig ännu, men det ska ge plats åt klättermöjligheter. 



"Varför väcker du mig mitt i natten?"



Mys mys mys! 

God morgon!

Idag faller snön sakta ner och det är vitt ute igen, till barnens lycka.
Själv längtar jag efter våren nu, älskar vår!  Man får så mycket energi och jag mår som allra bäst på våren. 
Bara det att få pyssla igång med trädgård och väcka pelargoner, änglatrumpeter osv. Det är så mysigt att höra takdroppet och se krokusar kika fram.. 

Men nog om det! 

Sent igår kväll anlände våra skäggagamer, Bibbi och Bubben. :) Födda 2014 och 2012, ett sött avelspar!
Dom var något trötta när jag lyfte över dom till terrariet och såg lite förvirrade ut, stackarna. Lång resa gjorde dom också, men allt gick så bra! Jag hade en riktigt överlycklig blivande 11åring här hemma när dom kom, det är nämligen hans födelsedagspresent. :) 
Jag kommer att ha huvudansvaret och all hantering/matning sker tillsammans med mig. 

Övriga ödlor har fått frukost, och jag ska strax servera skäggisarna. Dom var inte så pigga när lampan tändes och har fått vakna i lugn och ro ett tag nu. 

Idag ska det även göras vattenbyte på 30% hos fiskarna som medicineras med Medimor, dom var nog överlyckliga i morse när dom äntligen fick frukost. ;) 

Vattnet får en lite konstig färg av medicinen, inte alls som med protozin. Men jag hoppas kuren ska göra sitt. 

torsdag 11 februari 2016

Medicinering pågår..

Och tandgnissel..! 
Dom nya fiskarna kliar sig och har såklart fått: PRICKAR! 
Suck.. Och dubbel suck! Ibland är det inte svårt att hålla sig för skratt. Där fick jag för mitt inlägg om att alltid ha medicin hemma. ;) 

Aja, bara att bita i sura äpplet och köra en kur!
Jag har alltid kört med protozin, men tycker det kan hjälpa lite dåligt. Så nu tänker jag köra med Medimor och se om det är bättre. Det är såklart en aning mycket kruxigare än protozin, men jag inbillar mig att det måste vara något positivt. Haha 
Men för att komma ihåg alla dessa konstens regler under 8 dagars kuren, tog jag en whiteboard penna och skrev upp dag för dag på akvariet helt enkelt. 
(Jag gör så på yngelkaret också för att hålla koll på när dom är födda.)

Som tur är, har jag två filter till mitt stora akvarium: ett ytter, och ett inner.
Det yttre kopplade jag enkelt ur, och kommer låta innerfiltret gå hela kuren. Sen tar jag ur det och tvättar när det är klart, och kör igång ytterfiltret som bara har goda bakterier och kolfilter. Super smidigt tycker jag. :) 

Så nu håller jag tummarna att fiskarna snällt och enkelt blir friska. 


onsdag 10 februari 2016

Nytt fiskfoder


Fiskarnas lager började bli tomt, så körde en beställning samtidigt som till ödlorna. 
Tänkte faktiskt testa nytt foder åt firrarna, Dr.Bassleer. Aldrig provat, men har hittills hört att det är bra. Tog olika varianter, slängde med godis också: frystorkade blood worms. (Det är nam nam, dom blir som galna.) 
Jag har även provat repashy grub Pie, det var en hit! Försvann i ett nafs måste jag säga. 

Mediciner är något som jag alltid ser till att ha hemma, man vet aldrig när dom blir sjuka och hur fort man måste behandla. Eller när värdena i vattnet får för sig att skjuta åt olika håll. Jag tycker helt enkelt om att vara förberedd. 
Efter några omgångar med döda fiskar, antar jag att  man lär sig och får det där "kontrollbehovet". 

Jag har såklart koll på alla mina djur över lag, är dom dåliga så är det självklart mitt ansvar att hjälpa dom. Jag vill kunna hjälpa dom på bästa möjliga sätt, och ibland har jag faktiskt nytta av min usk kompetens även i djurvård. :) 
Min familj tycker att jag "övervårdar" ibland, inklusive dom. Haha Men har man något kärt så.. ;)

Idag var det tänkt att jag skulle städa i mina akvarium, men det får bli morgondagens projekt. Mitt huvud har inte velat samarbeta alls, envis huvudvärk har hängt fast hela dagen. Jag får ingen lätt huvudvärk heller, det är antingen spännings eller migrän - jämt. Ni vet, så pass att man vill slita huvudet från kroppen. Ligger i fosterställning för att man kräks om man rör sig, för att huvudet exploderar av smärta.

Men jag tror nog att dom överlever till morgondagen. ;)

tisdag 9 februari 2016

Mina ödlor

Just nu har jag mest regnskogs ödlor, det har bara blivit så - helt omedvetet. 

Det är lite extra jobb då såklart, man ska ha koll på fuktigheten och inte bara temperatur. Det ska, som jag uttrycker mig : "vattnas" några gånger /dag. 
Enklast är att införskaffa regnsystem eller fogger, positiva med regnsystem är att det duschas på bladen - många ödlor dricker inte stillastående vatten, utan dricker från blad och rinnande. Nackdelen? Det kostar en slant. Med fogger får du bra fuktighet, men måste kanske komplettera med dripper /vattenfall eller ändå duscha en skvätt eller två. 

Men jag trivs med mina sötnosar, och jag är förtjust i regnskogsklimat. 

"Jonte"
Furcifer pardalis Ambanja
- panterkameleont 




Min "suris" :) 
Jag hade inte direkt tänkt mig en kameleont, just nu. Utan han bara "blev", eller hur jag ska uttrycka mig. Jag såg en annons om en som behövde akut hjälp, eftersom jag ändå letade lite smått efter något intressant just då och hade plats och tid - så svarade jag. Flera mil och timmar senare, så flyttade han hem till mig. :) Och vi trivs allihop med honom, allt har nog sin mening! Så jag ångrar inte en dag att jag tog hem honom. 

(Sebbe) "Croc"
- rödögd krokodilskink


Kommer från samma hem som kameleonten. :) 

En ovanlig art, som är svår att få tag på. Och väldigt skygg! Jag får vara lycklig om jag får se honom någon gång i veckan utan att behöva leta och få syn på svansen eller bara liten del av huvudet. Nån gång har jag haft turen att se honom bada. 
Trots sin skygghet, så är det en trevlig ödla. Dessa ödlor släpper svansen lätt, men croc går att hantera och blir inte särskilt stressad. Det är inga problem att ta upp honom för att kolla hans hälsa mm. Vi kallar honom för vår lilla drake, visst är han söt? Det är tänkt att han ska få sällskap av en dam framöver. ;)

"Morris & Sötis"
Phelsuma madagascariensis grandis
- daggecko 




Mina gröna ögonstenar! Och dom första ödlorna jag köpte när jag drog igång. Jag hade sett en bild på såna och började söka information, det var nästan som kärlek vid första ögonkastet. ;) Någon månad senare såg jag en annons och slog till - konstigt nog hittar jag alltid mina ödlor ner mot Stockholm. 
Dom har nyligen parat sig och jag hoppas såklart på ägg! :) 

"Merlin"
Lygodactylus williamsi 
-blå daggecko 


Min lilla nykomling! :)


Oooch så får jag ju hem skäggagamer, som jag tidigare nämnt. :) 

Många frågar mig hur många ödlor jag tänkt att ha egentligen, och tja.. Det vet jag inte. :) Så många jag vill? Vad ska jag svara på det? Haha Men det får räcka ett  tag nu i alla fall, jag har två terrarium jag ska bygga och jag känner att jag vill få ordning på hemmen till dom ödlor jag har nu. Sen får man ju se helt enkelt! :) 

I min familj så är det bara jag och barnen som har det här intresset, men fästmannen låter mig hållas. Han kan sucka ibland, såklart. Och tänker säkert några väl valda ord. Haha 
Men han är lite nyfiken ändå och har inget emot att mata och duscha när jag jobbar, men mer än så gör han inte. Ödlorna är helt enkelt mina, men jag engagerar barnen och tycker det är nyttigt. Dom hjälper mig att göra iordning mat, städa hos foderdjuren, duscha inne i terrarierna (med mig bredvid) osv. Och dom tycker det är otroligt spännande och roligt! Jag uppmuntrar mer än gärna deras intresse. Min äldsta vill dock även ha orm, men det får han skaffa när han flyttat hemifrån! ;) haha

måndag 8 februari 2016

Snäckfångare

Visst är dom irriterande? Dom där små snäckorna! Har man väl fått dom, så kan det vara jäkligt svårt att bli av med dom när dom fått fart! 
Har man dessutom fiskar som inte går ihop med snäckätare, så kan det vara ett evigt pill - ja, man kan få plocka i en evighet, och dom dyker upp ändå! 

Visst kan man köpa medel, men risken finns då också att många fiskar stryker med. Som tex ancistrus, tål inte det medlet. 

Men det finns en enkel grej man kan göra, utan att det behöver kosta en massa pengar. ;) 

Allt du behöver är en liten PET flaska och plastfolie, skär av toppen och klä in i plastfolie med gummisnodd. Ha i fiskmat och stoppa ner i akvariet på kvällen, på morgonen har du sedan några stycken i flaskan. ;) 
Ta upp, kasta bort snäckorna och upprepa proceduren. 


söndag 7 februari 2016

Lugn söndag

Och dags att se över djurens foder. Jag brukar ta söndagarna till att se över lagret med foder, vitaminer, insekter osv. För att se om något behöver beställas hem. 

Numera är det sällan det tar slut fort, då jag fått igång min odling med kackerlackor och fått in känslan för hur mycket som går åt / månad. 
Men jag försöker alltid se till att ha variation hemma, och ibland beställer jag hem sånt dom tycker är extra smaskigt - klart ödlorna ska få godis dom också! 

Ett vanligt lager här hemma kan se ut så här: 
Mjölmask
Buffaloworms
Dubia
Syrsor small/medium
Bananflugor
Bönbaggar
Day Gecko food pulver
Repashy pulver 
Nektar 
Vitaminer 
Kalk 
Frukt

Godis: 
Zophobas
Vaxmott
Gräshoppor
Rosenlarver
Äppelmos

Annorlunda idag är att jag måste se över och beställa hem extra till våra skäggagamer som vi hämtar nästa helg. (Och helt plötsligt tänka på större foderdjur. :P )

Variation är viktigt tycker, så jag vet att dom får i sig allt dom behöver. 
Och sen blir dom faktiskt kinkiga och matvägrar om jag ger samma för ofta. :D 

Lygodactylus williamsi

I fredags var dagen jag längtat efter! Och den dagen gick fruktansvärt långsamt, så pass att jag tog tillfälle i akt och städade lite terrarium. Vilket ändå var tänkt att göras, och det var ett passande tidsfördriv. 

Efter 1,5 månads väntan, fick jag äntligen hem min lilla bebis Merlin - Lygodactylus williamsi, på kvällen. Eftersom uppfödaren bodde i Uppsala, var mina vänner från Sthlm så vänliga att dom tog med sig honom när dom ändå skulle upp hit till Dalarna. 

En pigg, nyfiken och alert liten ödla! Så liten att man knappt kan tro sina ögon. :) 

Merlin är en pojke, och kommer få en fantastisk blå färg som vuxen! Det var det första jag fastnade för hos dessa williamsi, hur vackra dom är. Och när jag läste om dom, så var det ingen tvekan om saken - det blev en "jag bara måste ha" ödla. Jag blinkade med mina rådjursögon när jag frågade min man om jag inte kunde få en sån i present, och ja.. Han vet att jag inte ger mig. Haha

I början höll sig Merlin längst bak i terrariet, på en och samma gren. Men kikade nyfiket på mig och följde mig med blicken så fort jag rörde mig. 

Nu är det mer fart och han är överallt och springer, det är sannerligen en snabb liten krabat! Rätt roligt att kika på honom när han är igång. 


Ser ni honom kika fram? ;) 

fredag 5 februari 2016

Första inlägget


Välkommen in hit till min första blogg som handlar enbart om mitt intresse: Fiskar och reptiler! 

Bloggens syfte är väl egentligen som vilken blogg som helst, men mycket också för att jag inte ska gnata sönder huvudet på mina kära vänner som inte delar samma intresse som mig. ;) 
Det blir nog lite lätt tjatigt för dom. Haha 

Här kommer jag helt enkelt dela med mig om smått och gott, från fakta till helt egna funderingar. Allt man kan tänkas komma på! 

Jag kommer även dela med mig om när jag har yngel redo för flytt, eller små juveniler - det kommer längre fram. 

Lite ingående om mig då..
Jag är nog vid första anblick som vem som helst, ni vet - en del kan man nästan räkna ut att dom har tex ormar hemma. 
Men mig är det nog svårt att sätta in i en "kategori", jag har väldigt stort intresseområde och tycker det mesta är roligt. 
Jag har hus, barn, hundar, katter, fiskar och ödlor. Jag jobbar som undersköterska och brinner för mitt 
yrke. Jag älskar trädgård, och är en riktig Blomtant. 

Min hjärna är ständigt igång. ;) 

Så hur kom jag in på det här med fiskar och reptiler?
Djur och natur har alltid fascinerat mig, fiskar har jag haft till och från hela min uppväxt - ja, djur överlag.
Ödlor ville jag jätte gärna ha, men där var det stopp så länge jag bodde hemma. 
Så det lades på is och jag fick dagdrömma och avundas andra som fick. Jag fick i alla fall ha tamråttor, gerbiler, fåglar osv. 
Sen har det bara inte funnits tillfälle, av en rad olika orsaker. 
Så 2015 kände jag att nu fanns det faktiskt möjlighet! Sagt och gjort, jag äger nu 5 ödlor och drog igång ett sällskapskar med platy och yngelkar. 
Därav mitt smeknamn: Te(ss) Zoo. ;)
Vänner och släkt skojade hela tiden om att jag skulle ta betalt vid besök. 


Att odla fisk handlar i mitt fall om att det såklart är roligt! Mitt mål är friska fiskar, pigga, nyfikna och med starkt immunförsvar. Jag odlar inte för massproduktion, eller ger preparat för snabb tillväxt. Mina yngel bor i eget kar, fullt inrett, får växa i sin egen takt, och deras hälsa kollas dagligen. Intresset och idén för det här kom när jag tröttnade på att få hem sjuka fiskar hela tiden, som smittade ner mina andra fiskar. 
Jag säljer aldrig iväg yngel som inte har vuxit som dom ska, har blek färg eller verkar sjuk på annat vis. Dom får stanna hemma ett tag till. Är det dessutom smittsam sjukdom, säljs inga yngel innan alla blivit friska. 

Jag är inget proffs. Jag säljer inte för egen vinst, jag odlar inte för försäljning. Jag gör det, för att det är min hobby. Det är min lilla terapi att pyssla om djuren. :) 
Och drömmen är att i framtiden läsa in zoohandel och driva eget på fritiden, vid sidan om.

Jag hoppas ni stannar kvar och följer resans gång! :)