torsdag 28 april 2016

Första bebisarna ute!

På dag 53, 160427, kläcktes min första egna skäggagam! 
Och hen tog ett helt dygn nästan på sig att komma ut helt, ingen brådska där inte! :) 
Men väl ute så var den pigg och alert direkt, nyfiken och redo för livet utanför ägget! 

Så liten perfektion, och alldeles underbar! Redan nu så harmonisk och orädd. 

Sen stod det still med dom andra äggen, inte ett tecken på att någon mer ville komma ut. Men så i morse när jag klev upp, var nästa ute! 


Dom är ju så söta med sitt stora huvud till den liiilla kroppen! 

tisdag 26 april 2016

Dag 52

Då har denna dag svischat förbi, och inga nyheter med äggen. Det är nästan så att jag vankar av och an som en orolig hönsmamma, men bara nästan! Haha 
Såklart det är nervöst och oroligt, vill bara att allt ska gå väl och att dom kommer ut som dom ska. Men försöker ha is i magen! 

I måndags gjorde jag storbeställningar, så jag är redo för dom små med allt som behövs - från foder till värme. Även dom övriga behövde påfyllning, det börjar sina här och där. 
Jag brukar handla från ett och samma ställe, men är det slut på det ena så får man gå till nästa. Jag är så nöjd med bägge ställena och handlar alltid utav dom, superbra människor att ha och göra med - aldrig några problem för min del. 
Så behöver ni foder eller tillbehör kan ni besöka: 

reptilgrottan.se 
Och 
zooariet.se 

Fem tummar av fem möjliga, får dom utav mig! 
Insekterna kommer väl packade,  välmående och alerta, aldrig varit något dött med. 


söndag 24 april 2016

Dag 51, kull 1.

Så är vi inne på dag 51 med första kullen, och nu när jag kikade till dom innan sänggående - såg jag att tre ägg svettas! 
Det kan betyda att vilken dag som helst nu, kommer dom att kläckas! 
Helt till mig och förvånad, kontrollerade jag så att dom inte fått vatten på sig (avdunstat vatten) från locket, men det var helt torrt. Jag kollade även kull 2, för att se så att något inte är tokigt i kläckaren, men inga svettningar där. 

(Lånad bild, ville inte störa äggen just nu)

Orolig som man är, och eftersom dag 51 känns tidigt, så kastade jag mig ut på nätet och sökte. Visade sig att det är normalt, och dom kan börja svettas till och från nu. Det fanns många olika varianter att läsa om, men det som var gemensamt: äggen börjar svettas = snart dags! För en del kläcktes ändå äggen runt dag 60, så vi får se då. :) 

När man mår mål

Den känslan är obeskrivlig, när man äntligen lyckas. 
Och just nu pratar jag om min lilla leopardgecko Wallie, "prydnadsödlan". 

När han flyttade hit, så åt han enbart zophobas och hade gjort det hela sitt liv. Han var även apatisk och tom i blicken, höll sig mest gömd i sin grotta. 

När han hade bott här i ett par veckor, så började jag även erbjuda honom dubia, mjölmask, syrsor. Han var väldigt svårflörtad och det krävde sin tid och tålamod, men jag fortsatte erbjuda då och då. Till slut blev han ändå nyfiken och kikade först intresserat, för att sen rata. Och jag gjorde hela tiden på hans villkor, så ratade han - bytte jag till zophobas. Och för några veckor sen, högg han sin första syrsa! Kvällen efter åt han tre syrsor, och två zophobas. Nu är det inga problem att få honom att äta det jag erbjuder, och det med stor aptit!

Sen rutan-tutan flyttade in, har han blivit mer klar i blicken, nyfiken och aktiv. Vilket för mig är otroligt härligt att se! Han blev som en helt annan ödla. Det är såna här framsteg jag brinner för, och det värmer mitt hjärta så mycket när det går åt det positiva hållet. Det är bara ren lycka! 




lördag 23 april 2016

Omprioritering

Gräshopporna.. 
Det är ena roliga små varelser att ha, som äter mängder och skiter därefter. Men att få dom produktiva kräver sitt tålamod, må jag säga. Värme är det som krävs, för att få fart på dom. Och visst, dom parade och parade sig. Honorna sökte ställen att lägga sina ägg, men inte sjutton hittade jag några ägg. Och jag ville gärna att dom helst la - innan dom blev föda åt kameleonten, vilket jag insåg kunde bli ett tidskrävande projekt.


Jag kom i alla fall i underfund med att deras favoritföda är mossa, gräs och romansallad. Och någon gång ibland  även bark. Så allt fungerade fint, dom ömsade och mådde bra. 

Så dog deras värmelampa en dag, och jag hade ingen på lager såklart. Och då stannade allting, dom rörde sig knappt och åt knappt. Så med bara fem stora kvar, bestämde jag mig för att lägga ner för tillfället med mitt försök. Jag får börja om när jag har ordnat i källaren, rummet jag tänkt för insekter. 

Akvariet dom bodde i, gjorde jag istället iordning till mina molly. Då jag märkte att min extremt dominanta hane tog upp mycket utrymme för mina platy, så jag beslutade mig för att separera dom och köra i varsit. Redan nu märker jag skillnad i karet, mina platy är mer busiga (allra helst dom yngre) och spänner upp fenorna. 
Andra anledningen var också att jag har två kullar som fötts inom loppet av tre veckor, och ser att fler är på väg. Så jag behövde skapa utrymme. 

Hade en aningens förvirrad sambo när han skulle tända på morgonen, "bodde här inte nyss gräshoppor?!" 
He he he 

Tur han är van vid att jag är snabb i svängarna.


torsdag 21 april 2016

Pachnoda marginata peregrina

Rosenbagge

Jag köpte hem larver för några veckor sen, för att prova om mina skäggisar gillar dom. (Det är enormt stora larver!)
Idag såg jag till min förvåning två stora "bollar" hos larverna, så snart har jag tydligen baggar! :) Vilket jag tackar för, larverna var verkligen mumma för skäggisarna. 
Själva baggen tycker jag är rätt fin också, något skrämmande stor - men har jag tagit mig förbi min fobi gällande kackerlackor, så ska jag nog klara det här också. :)

Här kommer lite info om det är någon annan som också vill odla rosenbagge.

FÖDA
I naturen lever baggarna av nedfallen frukt och nektar i blommor. Man kan ge dom söt frukt: banan, päron, äpple, melon och annan söt frukt. Blommor kan också ges som föda, till exempel fläderblommor. Variera kosten ofta.
Se till att frukten inte möglar. 
När det gäller vatten, får man fukta substratet. Det ska inte vara torrt, men heller inte för blött.

FORTPLANTNING
Efter parning tillbringar honan mest tid nere i bottensubstratet och hon lägger ungefär 20-40 ägg djupt ner i substratet.
Äggen kläcks efter ca 2 veckor, när larverna är 3-5 månader bygger de sig en kokong och förpuppar sig i kokongen.
Efter 4 veckors förpuppning är skalbaggen klar, men det dröjer ytterligare två veckor innan skalbaggen gräver sig ut. 

TERRARIUM/PETBOX
Skalbaggarna trivs bäst med bra ventilation och det går bra att ha dom i petbox storlek large. Man bör tänka på att dom kan flyga. 
Temperaturen bör ligga på 24-28 grader, och man ska fukta lite lätt flera gånger i veckan. Bottensubstratet ska vara 10-20cm djupt, och bestå av förmultnade löv. (Ek,bok,björk och fruktträd)
Ha gärna lite grenar så dom kan klättra. 

Larverna är ett ypperligt bra foder och väldigt näringsrika! 

lördag 16 april 2016

Fisknörden i mig

Idag har allt gått i fiskarnas tecken, typ. 
Jag ägnar mest tid åt mina ödlor, men just idag kände jag för att ägna mig åt fiskar och akvarium. Inspirerad utav proffsen i dom grupper jag är med i, begav jag mig ut i regnet i fredags och hittade på drivved och fina stenar längs älven. 

Förutom att umgås med barnen idag, har jag då skrubbat och fått hjälp att såga till min rot. 
Hoppas att vattnet är klarare i morgon så man ser bättre. 

När jag sitter där nöjt och kikar på mitt verk, slår det mig att jag nog gjort bort mig - hur sjutton ska jag få tag i fiskarna nu när dom ska flytta?! Som om det inte var tillräckligt svårt innan. Haha 
Nej men det får det vara värt, det är kul med något nytt. 

Idag lekte vi med trolldeg, jag och barnen. Och jag kommer på mig själv med att jag formar en fisk, och tja.. Det blev en kampfisk. Det är första gången jag gör en faktiskt, och tror nog jag funnit en ny hobby! 
Grundad med vit färg på översta bilden. 

Kanske inte den snyggaste, men jag är nöjd för att vara första gången. :) 
Min sambo bara log och skakade på huvudet åt mig, ingenting förvånar nog honom längre! :)

Idag fick jag massor med fiskar bokade, platy och molly. Dom blir hämtade i veckan! Känns skönt, det börjar bli väldigt fullt i bägge karen och jag såg tidigare idag små yngel i stora karet. 
Vart dom rackarna lyckas gömma sig hela tiden, är intressant. Fast jag har ju mycket växter, så det säger nog sig självt. Men att jag missat dräktiga honor är ett mysterium, så som jag kan glo på dom vid matning ibland. Haha 

torsdag 14 april 2016

Akvariehörnan

Favoriter hos mina malar och snäckor, är skalade ärtor och gurka. Det är mumma! 



Hur många snäckbebisar får plats på en ärta? Haha

Jag har massor med små posthornssnäckor som kommer bli till salu snart. (Röda/bruna/blåa)

Lyckades bara få kort på bruna och röda ikväll. Dom blåa går i yngelkaret och var för tillfället inte på humör för att fotograferas.

Effektiva städare det där! Ångrar inte en dag att jag köpte till bägge mina akvarium. 

Fortfarande har jag några tuxedo platy till salu också, jag skulle gärna behålla alla dom här själv - men jag har inte utrymme för det. 

transport går alltid att ordna, eller mötas upp. Kommentera här eller maila vid intresse: 
tsundkvist@gmail.com 

Jag har även några mollys jag måste bli av med. 
(Den där pussmunnen är inte att leka med!)

Kommer ni ihåg mina "newbies"?
Dom växer så det knakar, och har blivit riktigt snygga!



De flesta utav dem har ett blått och ett mörkt öga. Kommer sälja några utav dom sen. 

Tänk att dom varit så här små!

onsdag 13 april 2016

Panikens minuter

Igår inträffade det där som är en utav nackdelarna med att ha akvarium: innerfiltret slutade fungera! 

Jag var ute med barnen några timmar och njöt utav solen, när jag kom in så hörde jag att något var annorlunda. Jag gick direkt in i rummet där jag har mina akvarium, och det stod helt still i mitt yngelkar! Eftersom jag inte hade en aning om hur länge det stått still, så växte såklart paniken i samma hastighet som en raket. Ur med skiten, sköljde överallt och pluggade i för att upptäcka att den lät - men inget hände. Nå, den här proceduren är vi ju van vid. Tredje gången svor jag, så till och med min sambo tog över. Ingen utav oss hittade något fel. Slog den mot diskbänken och då hoppade den igång, vilket köpte mig lite tid. Kastade ut annonser i alla grupper jag kom på, och en vänlig själ i närliggande by hade ett till övers som jag kunde få köpa omgående! Vilken lättnad! 

Så nu har jag äntligen fått kasta ut mitt eheim jävla easy pick up! Och istället har jag ett fluval plus 1, ett litet och smidigt innerfilter. :)
I'm a happy happy girl! 

Uppdateringarna har varit otroligt glesa, jag vet. Jag lovade att bättra mig, jag vet. Men just nu är det lite som händer och sker, och jag måste prioritera det. 

Nytt i dalareptiles.blogspot.se 
är senaste lysningen av äggen, och hur man ser att ett ägg är fertilt. 



måndag 4 april 2016

Bloggen klar


dalareptiles.blogspot.se
Inte hunnit göra nå inlägg ännu, men det kommer. :) Och den kommer nog vara under uppbyggnad ett tag, innan jag känner mig helt nöjd med allt. Just nu står det still i huvudet och jag har inte riktigt kommit i underfund med hur jag vill ha det med bloggen. 

I den här hobbyn har man ständigt något att göra, det är alltid något som ska fixas eller man får någon idé och vill göra om osv osv osv. När jag kom hem från jobbet, fick jag ställa mig direkt och krångla med mitt älskade filter i yngelkaret. (Ni som följt mig har nog sett inlägget om hur imponerad jag är.) 
Det var knappt något flöde alls, jag såg inget större fel utan sköljde igenom för att se om det pluggat igen bara. Som vanligt ville inte skiten funka när jag satte tillbaka det! Ur igen, skölja igen, fungerar inte, ur igen osv. Fyra gånger tog det innan den behagade hoppa igång! Nu kastar jag skiten snart! Jag förstår inte varför en del föredrar innerfilter?! Tacka vet jag ytterfilter! 

Sen blev det pill och fix hos gräshopporna, dom blev rätt så orörliga när jag bytte till akvariet. Så rotade fram värmelampa jag hade liggandes, och nu är det full fräs! Det paras hej vilt och dom äter sin sallad. 

Bibbi och Bubben fick städat i sitt terrarie, och kameleonten Jonte fick belysningen fixad. Myste med familjen, sen var det dags för foder rundan. 

Man slipper känna sig uttråkad i alla fall. ;)


lördag 2 april 2016

Babies first move!

Jag har just gjort den mest awesome lysningen hittills av äggen! (Kull 5/3)
Jag fick se bebisarna röra på sig! Hur häftigt är inte det?! Det var nästan så att jag höll andan, så till mig blev jag! 
(Ni som varit gravida och gjort ultraljud, DEN känslan.)
Jag såg benen och lilla lilla svansen. :)
Synd att jag inte kunde filma så ni fick se, försökte verkligen hitta en vettig ljuskälla så jag kunde knäppa kort - men det syntes inget vidare. 
Nu längtar jag verkligen tills dom kommer kika ut.

Kull 30/3 
Kasserade två ägg idag som stannat upp och börjat mögla, så nu är det 17 kvar. 
Och jag kunde ana två till som nog kommer stanna upp, men vi får se vid nästa lysning. 

Den här helgen är det fest i hela Leksand, ni anar nog varför? Ja precis, grabbarna tog sig äntligen upp till shl! Stort grattis! Själv hejar jag på Modo, så jag deltar ju inte i detta firande. Men är glad för dom vita/blå's skull, det är dom värda. 

En annan anledning att jag inte är med i detta firande, är för att jag har jobbhelg dessutom. 
Så jag roade mig med att fixa nytt boende åt mina gräshoppor. (Normalt va?) Jag har fått låna ett akvarium utav en kompis, passar perfekt tills jag får iordning terrarie delen för insekter. 


Dom har ju trivts bra i min lilla låda också, men min hjärna säger alltid att större är bättre - vilket faktiskt också är sant. 
Min sambo brukar skoja och säga "har inte din mamma lärt dig att inte leka med maten?" 
Meen..! Klart dom ska må bra under tiden dom lever. ;)